Tema: Ernæring
Eksterne lenker
Sideinnhold
Hjem » Ernæring
Ernæring
Sideinnhold
Viktigheten av kosthold
Her finner du informasjon om ernæring og spesifikke dietter ved IBD.
Forekomsten av IBD er økende, spesielt Crohns sykdom (CD) hos barn og unge (1). Vestlig diett, med et kosthold bestående av mye fett og sukker samt tilsetningsstoffer, er en mulig bidragsyter til økende insidens. Prosesserte produkter som inneholder konserveringsmidler, emulgatorer og maltodextrin, og fiberfattig diett er trolig ugunstig for tarmflora og helse (2). Tarmbakteriene er viktige for regulering av immunforsvaret og pasienter med IBD har en dysbiotisk tarmflora (3).
Referanser:
- Roberts SE, Thorne K, Thapar N, Broekaert I, Benninga MA, Dolinsek J, et al. A Systematic Review and Meta-analysis of Paediatric Inflammatory Bowel Disease Incidence and Prevalence Across Europe. Journal of Crohn’s & colitis. 2020;14(8):1119-48.
- Levine A, Sigall Boneh R, Wine E. Evolving role of diet in the pathogenesis and treatment of inflammatory bowel diseases. Gut. 2018;67(9):1726-38
- MacLellan A, Moore-Connors J, Grant S, Cahill L, Langille MGI, Van Limbergen J. The Impact of Exclusive Enteral Nutrition (EEN) on the Gut Microbiome in Crohn’s Disease: A Review. Nutrients. 2017;9(5).